[...] słonecznego. Uzupełniając ewentualne niedobory witaminy D, warto zadbać o analogiczną strategię w przypadku innych mikroelementów. Tutaj na szczególną uwagę zasługuje wapń, dlatego wyżej wspomniałem o korzystnym połączeniu suplementacji witaminą D z produktami nabiałowymi, który znany jest również z tego, że może wspierać proces redukcji tkanki [...]
[...] choroba polega na utracie masy kostnej, co sprawia, że kości robią się miękkie, słabe, są bardziej podatne na złamania. Mężczyźni mniej są narażeni na choroby tego typu, dlatego też to głównie kobiety powinny być zainteresowane kontrolą gęstości kostnej. Jakie czynniki mają wpływ na rozwój choroby? Główne czynniki przyspieszające występowanie [...]
Otyłość zwiększa ryzyko wielu chorób, takich jak nadciśnienie czy cukrzyca, wpływając negatywnie na jakość i długość życia. Przyrost masy ciała jest wynikiem braku balansu między całkowitym spożyciem kalorii a wydatkiem energetycznym. Chociaż czynniki te można łatwo skorygować przez restrykcyjne podejście do diety oraz zwiększenie poziomu [...]
[...] zdrową alternatywą. Do dzisiaj nieco starsze wydania książek zawierają wskazówki, by ograniczać podaż tłuszczów (szczególnie nasyconych) i cholesterolu w diecie. Przez wiele lat twierdzono, iż tłuszcze roślinne są zdrowe dla układu sercowo-naczyniowego, a te pochodzenia zwierzęcego wyrządzają szkody. To nie takie proste, gdyż liczy się nie tylko [...]
[...] tkanki tłuszczowej nie są wcale takie proste i oczywiste. Mając to na uwadze, postanowiłem przygotować przegląd najczęstszych problemów, jakie możesz napotkać w pierwszych latach treningu. Zresztą wcale nie jest powiedziane, iż występują one tylko w początkowym okresie ćwiczeń. Zwykle, jeśli celem jest hipertrofia i osiągnąłeś zastój, pomóc [...]
[...] występuje na samym początku listy, wcale nie oznacza, że nie zabija setek tysięcy osób rocznie. W dużej mierze jego występowanie jest skorelowane z wiekiem. Wiek powyżej 65 lat prawie sześciokrotnie zwiększa ryzyko wystąpienia raka piersi u kobiet, zgodnie z danymi epidemiologicznymi, a 50% przypadków raka piersi występuje u kobiet w wieku od [...]
[...] możemy wrócić do tego, co było. Ewolucja trwa bez końca, więc adaptacja również. Nasze ciała są napiętnowane szeregiem zmian ewolucyjnych: od przejścia na mięso miliony lat temu, po zmiany mikrobiomu, kiedy zaczęliśmy jeść pszenicę, jęczmień i inne rośliny. Nasze organizmy są w tym momencie zupełnie inne niż setki czy tysiące lat temu. Co [...]
Joe Ladnier (60 l.), jeden z najlepszych trójboistów lat 80., został znaleziony martwy przy Chunchula Landfill Road w hrabstwie Mobile. Ladnier, który również uprawiał kulturystykę, zaginął w Wigilię Bożego Narodzenia i od tego czasu trwały jego poszukiwania. Córka Ladniera potwierdziła, że znaleziono jego ciężarówkę zaparkowaną na drodze i nie [...]
Jeszcze kilka lat wstecz o dietach wegańskich w sporcie było całkiem cicho. Oczywiście nie są one żadną nowością. Praktykuje się je praktycznie od zarania istnienia ludzkości. To jednak ostatnie wynalazki technologiczne, a zwłaszcza pojawienie się mediów społecznościowych, a co za tym idzie łatwość dostępu do informacji, spowodowała dosłownie [...]
Zanim na scenę wkroczyła nowożytna medycyna ze swoimi osiągnięciami w postaci leków, szczepionek etc. ludzie w inny sposób wspierali swoje zdrowie i witalność, bo wtedy jeszcze mało kto przejmował się problemem otyłości… Coleus forskohlii - Stan kości Starożytni z pewnością mogli mieć problem z oceną gęstości mineralnej kości. Być może z tego [...]
Ostatnio, gdy moda na zdrowy styl życia i bycie fit wiedzie prym, półki sklepowe przepełniają się dietetycznymi produktami, a w mediach coraz częściej można usłyszeć o nowych wspaniałych produktach, mających poprawić stan naszego zdrowia, osiągi sportowe i ukształtować ładniejszą sylwetkę. Dużą popularność zyskują napoje spożywane okołotreningowo, [...]
[...] dzień mięso, efekty nie będą tak spektakularne. Niemniej warto suplementować kreatynę. Bacopa Monnieri – bacopa drobnolistna Bacopa monnieri to roślina stosowana od tysięcy lat. Znana jest jako odżywka dla mózgu, gdyż stosowana była głównie w celu poprawy pamięci, koncentracji, ale także w łagodzeniu stresów i leku. W badaniach naukowych [...]
[...] będzie zdanie: Tak często, jak tego Ty i Twój partner/ka potrzebujecie i chcecie! Zdaję sobie jednak sprawę z tego, że taka odpowiedź nikogo nie usatysfakcjonuje, dlatego rozwinę ten temat. Badanie naukowe Ze względu na niezwykle dogłębną analizę danych oraz dostęp do danych obejmujących prawie 20 lat, do przedstawienia statystyk [...]
Niektórzy ostrzegają, iż mleko to trucizna, dlatego nie powinno być elementem zdrowej diety. Inni idą dalej, sugerując, że należy wykluczyć z diety wszelkie produkty odzwierzęce. Cóż, na podstawie ostatnich kilkunastu lat obserwacji i badań twierdzę, iż mleko i produkty mleczne mogą występować w diecie, jednak podaż większości należy ograniczyć. [...]
Z początkiem każdego roku nasze serwisy zasypywane są pytaniami od osób stawiających sobie szczytne cele poprawy zdrowia redukcji wagi. Nie zawsze udaje się wytrzymać z tymi postanowieniami aż do osiągnięcia satysfakcjonujących rezultatów, bo niestety z natury brak nam wytrwałości. Do jednych z najczęstszych pytań należy kwestia odżywek i [...]
[...] Sports Festival, uważanych za drugą najbardziej prestiżową imprezę w kalendarzu kulturystycznym po Mr. Olympia i tak naprawdę wtedy zaczął być bardzo popularny. W wieku 75 lat Schwarzenegger zdecydowanie stawia na zdrowie. W newsletterze Daily Pump, który regularnie publikuje wyjaśnił, dlaczego warto mieć mięśnie w dobrej kondycji. Według niego [...]
[...] otyłej mogą być ukryte. Chociaż tradycyjnie uważa się, że żylaki występują częściej u kobiet, niedawne badanie przeprowadzone w Edynburgu wśród osób w wieku od 18 do 64 lat wykazało, że częstość występowania żylaków tułowia wynosiła 40% u mężczyzn i 32% u kobiet. Ponad 80% całej populacji miało żylaki siatkowate lub teleangiektazje. Jednakże [...]
[...] C posiada potencjał we wspomaganiu leczenia np. półpaśca, zmniejszeniu odczuwania bólu wywołanego zmianami wirusowymi. Wyniki licznych badań przeprowadzonych w ostatnich latach sugerują, iż podawanie witaminy C może mieć znaczący wpływ na przeżywalność w trakcie chemio- i radioterapii u pacjentów z nowotworami. Niewiele wskazuje też, iż [...]
[...] są nie tylko dla zdrowia układu szkieletowego, ale mogą też odgrywać rolę w modulacji pracy układu odpornościowego oraz w trzustkowym wydzielaniu i działaniu insuliny. Dlatego kortyzol może mieć swoją ciemną, niebezpieczną stronę. Ponadto w warunkach patologicznych kortyzol: niszczy mięśnie (uda, łydki, biceps, triceps) prowadzi do [...]
[...] Raymond i wsp., 2016) Ponadto istnieją przypadki jednostkowe mówiące o dłuższym przeżyciu pacjentów po dożylnym podawaniu witaminy C. Opisy przypadków 51 kobieta przez wiele lat paliła tytoń. Zdiagnozowano u niej raka lewej nerki. Nerkę usunięto, zidentyfikowano raka nerkowokomórkowego. W sumie sama zapracowała na swoją chorobę, gdyż palenie [...]